Evropský licenční systém již i v České republice
21.10.2015 se v areálu Emauzského kláštera konal seminář o přistoupení k ELS pro výrobce a distributory bezlepkových potravin, pořádaný Sdružením celiaků ČR.
Semináře se účastnili: specialista na průmyslová práva a duševní vlastnictví, odborník ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, předsedkyně Asociace evropských organizací celiaků, dále byli přítomni lékaři gastroenterologové, kteří vysvětlili, jak bezlepková dieta ovlivní, v případě nedůsledného dodržování diety poškodí zdraví pacienta. Tlumočník zprostředkoval zejména překlad dotazů pro zahraničního účastníka - paní Tunde Koltai z AOECS. A že jich bylo.
Velmi vítáme setkání na této platformě. Bude jistě přínosné, pokud se v pravidelných intervalech budeme moci vzájemně informovat o problémech, které tlačí nejen nás jako koncové spotřebitele, ale je třeba vědět i o tom, jaké problémy řeší výrobci, a co na to např. kontrolní orgány.
Pro všechny zájemce o informace přinášíme materiály ke stažení a uvádíme adresu, kde je možné dozvědět se v případě zájmu podrobnosti o ELS:
AOECS Standard [.pdf, 717 kB]
ELS Prague [.ppt, 8 839 kB]
Pokud máte další dotazy, volejte nebo mailujte.
Sdružení celiaků ČR: kontakty: tel. 602 273 173 nebo e-mail: info@celiac.cz (Ing. Blanka Rubínová)
Na této adrese se v případě zájmu dozvíte podrobnosti a způsob, jak se k Evropskému licenčnímu systému můžete jako výrobci či distributoři bezlepkových potravin připojit.
Zveřejněno, 13. 6. 2017, aktualizováno 27.11.2019