(nepřihlášený uživatel) [přihlásit] [zaregistrovat]
středa, 4. prosince 2024
Svátek má
Barbora
P. O. Box 20, 252 63 Roztoky
info@celiac.cz

Z obsahů Zpravodajů 2013

Zpravodaj, číslo 2013/1

Obsahem prvního čísla je tradičně pozvánka na XIII. celostátní setkání SCČR a na valnou hromadu členů. Ve Zpravodaji se dále dozvíte, jak to je s bezpečností „bezlepkových“ potravin pro celiaky. Najdete v něm aktuální přehled příspěvků zdravotních pojišťoven v roce 2013. Přinášíme také nové informace k poskytování příspěvku na péči. Dozvíte se, jak byla vyhodnocena anketa, kterou jste koncem roku vyplňovali. A závěr patří bezlepkové potravině roku 2013 – quinoe.

Příloh Zpravodaje bylo tentokrát více. Jednak to byl Seznam potravin testovaných v I. čtvrtletí 2013. Všechny potraviny pro testování byly zakoupeny v obchodní síti a byly vybrány na základě požadavků členů Sdružení celiaků ČR. Dalšími přílohami byly objednávkové listy pro XIII. celostátní setkání, aby si členové SCČR mohli od některých výrobců v klidu domova vybrat zboží a objednat předem za ještě výhodnější ceny. Věříme, že informace, které jinde nenajdete, Vám i tentokrát budou k užitku.

Zpravodaj, číslo 2013/2

Zde jste se mohli například dočíst o tom, jaké druhy šunky se objevují na trhu a které z nich jsou bezlepkové. Velká část Zpravodaje byla věnována zmrzlinám - jak těm, které si můžete koupit, tak i těm, které si můžete připravovat doma. Nechyběly tedy ani recepty na různá zmrzlinová potěšení. Ve Zpravodaji došlo i na téma současného užívání léků a léčivých rostlin. Mohli jste si přečíst několik příběhů o cestě k diagnóze celiakie a také jsme otiskli další Vaše zkušenosti se zdravotnictvím. A v rubrice cestování jste se mohli dozvědět o tom, jak se s bezlepkovou dietou cestuje po Kapverdských ostrovech.

Zpravodaj, číslo 2013/3

Ve třetím čísle jste si mohli přečíst velmi aktuální a zajímavý odborný článek pana primáře Frühaufa o kojenecké výživě a prevenci celiakie. Je zde velmi podrobně popsáno, kdy je podle světových doporučení vhodné zavádět lepek do výživy.

V další části Zpravodaje jste se mohli dočíst o závěrech konference AOECS, která proběhla v září v Helsinkách. Tematicky byl Zpravodaj věnován medu, jeho nutričním hodnotám, způsobu zpracování, výsledkům analýz a také receptům z medu, jak tradičním, tak i netradičním. Ve Zpravodaji nechyběla ani pravidelná rubrika o Vašich zkušenostech se zdravotnictvím. Dále jsme psali o nově otevřeném obchodu s bezlepkovými potravinami a nových bezlepkových výrobkách na trhu.

Zpravodaj, číslo 2013/4

A o čem bylo čtvrté číslo? Věnovali jsme se potravině nového typu - šalvěji hispánské. Dokončili jsme povídání o medu z minulého čísla. Bylo zde uveřejněno dalších šest příběhů o Vaší strastiplné cestě k diagnóze celiakie. Informovali jsme Vás o nově otevřené prodejně Jizerských pekáren, k jejímuž slavnostnímu otevření jsme byli přizváni. Mohli jste si přečíst o tom, jak se cestuje s bezlepkovou dietou v zahraničí a nechyběly ani další Vaše zážitky z pobytu s dietou v nemocnici. A pochopitelně, čtvrté číslo je tradičně číslem vánočním, nechybělo tedy ani "Vánoční desatero".

Průběžná aktualizace.

Zveřejněno 27. dubna 2013 v rubrice [Zpravodaj]