Výzkumný ústav potravinářský Praha
ve spolupráci s Mikrobiologickým ústavem AV ČR
a Sdružením celiaků ČR a pod záštitou MZe ČR
pořádá 22. října 2003 od 9 hodin v kinosále MBÚ AV ČR seminář
SOUČASNÝ STAV V OBLASTI BEZLEPKOVÉ DIETY Z POHLEDU CHEMIKŮ-ANALYTIKŮ, VÝROBCŮ POTRAVIN,
LÉKAŘŮ A PACIENTŮ
Program semináře:
9:00 |
Prezence účastníků
|
9:30 |
Dosažené výsledky v otázce stanovení glutenu v potravinách (situace v ČR)
Ing. Dana Gabrovská (Výzkumný ústav potravinářský Praha)
|
|
Nová ELISA souprava IOT pro stanovení glutenu v potravinách
Ing. Martin Burkhard (Immunotech a Beckman Coulter Company)
|
|
Diskuse
|
|
Přestávka
|
|
Otázka přijatelného množství glutenu u pacientů
Prof. MUDr. Helena Tlaskalová, DrSc. (Mikrobiologický ústav AV ČR),
RNDr. Ludmila Tučková, DrSc. (Mikrobiologický ústav AV ČR)
|
|
Možnosti MALDI-TOF MS v kontrole bezlepkových potravin
RNDr. Josef Chmelík, CSc. (Ústav analytické chemie AV ČR)
|
11:30 |
Diskuse
|
12:00 |
Přestávka
|
13:00 |
Charakterizace specificity antigliadinových protilátek
Daniel Sánchez, Ph.D. (Mikrobiologický ústav AV ČR)
|
|
Rozšíření spektra plodin pro dietu při celiakii
Prof. Ing. Jiří Petr, DrSc. (ČZU Praha)
|
|
Databáze bezlepkových potravin
Ing. Blanka Rubínová (Sdružení celiaků ČR)
|
14:00 |
Diskuse a prezentace výrobců bezlepkových potravin
|