Ochutnávka piva vhodného pro celiaky
Na pražské lednové členské schůzce měli účastníci možnost ochutnat a ohodnotit známkou v rozmezí od 1 do 5 (známkování jako ve škole) bezlepkové bio pivo
z bavorského bio pivovarnictví Neumarkter Lammsbräu (suroviny pochází z ekologického zemědělství).
Pivo se chutí nelišilo od klasického piva, na rozdíl od piv vyrobených z pohanky, kukuřice apod.
A nyní tedy výsledky ochutnávky:
34 % ochutnávajících ohodnotilo známkou 1 (všichni byli na chuť piva zvyklí, jednalo se o celiaky diagnostikované až v dospělosti);
v 53 % obdrželo pivo hodnocení 2; ; ve 13 % dostalo známku 3 (zde se jednalo o celiaky, kteří nikdy žádné pivo nevypili).
Horší hodnocení než známka 3 nebylo vůbec uděleno. Nenašel se nikdo, komu by pivo nechutnalo.