(nepřihlášený uživatel) [přihlásit] [zaregistrovat]
sobota, 16. listopadu 2019
Svátek má
Otmar
P. O. Box 20, 252 63 Roztoky
info@celiac.cz

„Může obsahovat stopy lepku“ opět s problémem

Varování spotřebitelům: Potravinářská inspekce zjistila cukrovinku nebezpečnou pro osoby trpící alergií na lepek

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v maloobchodní provozovně THI THUY CAO, Jihoslovanská 2455/1 v Prostějově nevyhovující potravinu „Vangusto MANDARINKOVÉ MARSHMALLOW“ v balení 200g.

Analýza SZPI u odebraného vzorku prokázala přítomnost lepku v koncentraci 1 638 miligramů na kilogram (mg/kg). Výrobce na obalu uvedl informaci „Výrobek může obsahovat stopové množství lepku“. Zjištěná koncentrace lepku v potravině byla více než 30x vyšší, než je množství uznatelné jako „stopy“.

Spotřebitelé byli klamáni uvedením nepravdivé informace na obalu a potravina tak může způsobit zdravotní komplikace osobám s alergií a intolerancí na lepek. SZPI důrazně doporučuje uvedené skupině spotřebitelů, aby předmětnou šarži potraviny nekonzumovali.

Nevyhovující potravina nesla označení s datem minimální trvanlivosti do 12. 06. 2019, jejím výrobcem je společnost Z.P.H.U. „Vangusto“ Zygmunt Podlewski, ul. Wieluńska 126 A, 98-330 Pajeczno, Polsko.

Inspekce zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí SZPI dne 2. 5. 2019

http://www.szpi.gov.cz/clanek/varovani-spotrebitelum-potravinarska-inspekce-zjistila-cukrovinku-nebezpecnou-pro-osoby-trpici-alergii-na-lepek.aspx

Zveřejněno 2. května 2019 v rubrice [Aktuality]