(nepřihlášený uživatel) [přihlásit] [zaregistrovat]
pátek, 28. července 2017
Svátek má
Viktor
P. O. Box 20, 252 63 Roztoky
info@celiac.cz

Alkohol - ano, ale...

Téměř všechny české knihy o celiakii a bezlepkové dietě buď striktně zakazují jakýkoliv alkohol, nebo v malých množstvích připouštějí víno. Rád bych tímto článkem shrnul, jak se na vztah alkoholu a celiakie dívají zahraniční (převážně americké) zdroje. Vím, že se jedná o poněkud kontroverzní téma, ale podle mne je lepší než zavrhovat automaticky celou další kategorii potravinových výrobků vyhýbat se jen některým druhům.

Alkohol jako takový tělu rozhodně neprospívá. Je otázkou, zda mu škodí i v malých množstvích a zda stabilizovanému celiakovi škodí víc než ostatním lidem. To nechám na odbornících. Celiakie má tendenci výrazně omezit společenský život - třeba právě proto, že zajít si s kamarády na pivo je jaksi problematické.

Myslím, že tento "manuál" by mohl být užitečný nejen celiakům diagnostikovaným v dospělosti, ale i dětem (respektive jejich rodičům), které dříve či později vyrostou a poprvé (či podruhé či pošesté) se opijí. Buďme realisté - pubertální dítě těžko přesvědčíte, aby NIC nepilo (platí to určitě i pro vaši vzornou ratolest; vím jací jsou tzv. premianti v soukromí (občas mě do této skupiny taky někdo zařadil). Lepší bude, když se vaše dítě opije z nelepkového alkoholu než z lepkového. Než se dostanu k jednotlivým druhům nápojů, musím varovat, že:

I "dobrý" alkohol a zvláště tvrdý alkohol pijte jen výjimečně a v malých množstvích

Neexistují dva stejní celiaci - u alkoholických nápojů to platí obzvlášť. I když zde některý nápoj označíme jako bezlepkový, nemusíte se po něm cítit dobře. Může to být způsobeno přecitlivělostí na jinou složku, například na siřičitany ve víně. Někteří celiaci nesnášejí alkohol v jakékoliv formě.

To, že necítíte žádné problémy (např. po pivu), neznamená, že nedochází k poškození tenkého střeva.

Když alkohol, tak jen vysoce kvalitní značky, u nichž je výrobní postup dlouhodobě standardní.

Ale to vše jistě víte, pojďme tedy k jednotlivým nápojům:

Pivo - Všechny druhy, včetně rýžových, banánových a jiných hrůz lepek obsahují. Obsahuje jej i tzv. bezlepkové pivo - zde je obsah jen snížen pod nic neznamenající hranici 10mg/100g. Podle některých testů v Japonsku je obsah lepku v některých normálních pivech také velmi nízký, problémem je ovšem metodika měření. Škodlivý ječný peptid hordein se sice díky speciální výrobní technologií rozpadne (a naměřené hodnoty jsou nulové či nízké), není však jisté, zda jeho fragmenty také "nevadí". Krátce: pivo NE.

Víno - Asi záchrana pro většinu celiaků (tedy alespoň pro mne určitě). Bílé i červené víno je přirozeně bezlepkové. Někteří celiaci i ne-celiaci mohou však víno nesnášet kvůli obsahu siřičitanů, které víno konzervují. Obecně je jich více ve víně červeném než v bílém. Jako u všech potravin platí, že spoléhat se dá jen na kvalitní výrobky. Podezřelým krabicovým vínem si nezkazíte jen chuť, ale možná i klky.

Lepek neobsahuje ani šampaňské (Champagne) ani šumivá a perlivá vína. Dětské pseudo-šampaňské může lepek obsahovat (netuším jak a z čeho se vyrábí). Bezpečné by mělo být originální Porto a Sherry. Platí to i pro většinu fortifikovaných vín jako je Madeira a Málaga. U desertních vín a vermutů obecně nevím, ale Martini je (podle solidních zahraničních zdrojů) v pořádku.

U destilátů z vína záleží na tom, zda jsou dobarvovány uměle (a mohou obsahovat lepek), nebo zda barvu získávají stárnutím v sudech. Lepek neobsahuje Cognac (tj. vinný destilát ze stejnojmenné francouzské oblasti) - v Česku je nejčastěji zastoupen značkami Hennessy a Curvoiser. Problémem je koňak destilovaný mimo oblast Cognac, který se musí nazývat Brandy. Zde záleží na výrobním postupu.

Grappa je velmi silné destilované víno, obvykle nedobarvované (přirozeně nazlátlé) - takové neobsahuje žádný lepek (ale proklatě mnoho alkoholu).

Další tvrdé alkoholické nápoje (i bezlepkové pijte jen výjimečně a střídmě):

Armagnac - francouzský destilát z jablek, lepek neobsahuje

Calvados - v originálním francouzském by lepek také neměl být obsažen

Rum - v Česku je tímto názvem označována podezřelá výčepní lihovina. Ve světě je tímto názvem označován destilát z cukrové třtiny - tedy bezlepkový. Některé tmavé a kořeněné druhy však mohou lepek obsahovat. Bacardi Rum lepek neobsahuje.

Saké - při přípravě rýže pro destilaci jsou používány enzymy Koji, při jejichž produkci může být použit ječmen. Nicméně díky výrobnímu procesu, dvoustupňovému oddělení od zdroje lepku a destilaci, by Saké mělo být pro celiaky bezpečné.

Tequilla - pokud neobsahuje příměsi (které by měly být deklarovány na obalu), je vyrobena z agáve a tedy neobsahuje lepek.

Vodka - může ale nemusí lepek obsahovat (podle toho z čeho je destilována a kolikastupňově). Z kukuřice je destilována vodka Smirnoff, z řepného cukru vodka Black Death.

Whisky, Whiskey, Bourbon - všechny druhy skotské whisky jsou sice připravovány z lepkových zrn, dvojitá destilace by ale měla zcela vyloučit přenos lepku do finálního destilátu. Ten nesmí být ničím dobarvován či dochucován. Barvu získává zráním v použitých sudech od Sherry. Skotská whisky by tedy neměla obsahovat lepek. Kanadské, Irské Whiskeys a Americké Bourbony mohou ale nemusí lepek obsahovat (záleží na značce).

Skončím parafrází známého úsloví: Alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán. Myslete na to, až si budete dolévat skleničku.

Petr Stuchlík

V článku publikované informace nejsou lékařského charakteru a vyjadřují jen osobní názor autora. Autor proto v žádném případě nemůže zodpovídat za jakékoliv škody na zdraví nebo majetku, které by vznikly v přímém či nepřímém důsledku tohoto článku.

(vyšlo v čísle 2000/1)

Zveřejněno 15. prosince 2002 v rubrice [Zpravodaj]
Příspěvků v diskusi: 12 [vstup do diskuse]